background pattern

De Techniekroute: een museum, gewoon op straat!

Eindeloze mogelijkheden door gebruik van Augmented Reality (AR)

Horloge

Denk je aan een leuk museum, dan denk je aan het zien en ontdekken van historische, juist nieuwe, bijzondere of gekke objecten en verhalen. Een plek om te leren maar ook zelf dingen te maken. Belangrijk voor het openen van een museum is expositieruimte. In het geval van de Techniekroute is de openbare ruimte de expositieruimte.

Technische kennis en boeiende verhalen liggen letterlijk op straat. Van de stoplichten die we dagelijks gebruiken, het afval dat we weggooien tot aan nieuwe bouwprojecten waardoor straten telkens veranderen. Techniek is overal, waardoor er mooie kansen liggen om deze ‘verborgen wereld van de techniek’ zichtbaar te maken voor publiek. De vraag is alleen: hoe?

Eindeloze mogelijkheden door gebruik van Augmented Reality

Op openbare plekken is er vaak geen ruimte om allerlei objecten neer te zetten. Daarom is de basis voor dit museum in eerste instantie de technologie van Augmented Reality (AR).

 

Bij AR wordt er een digitale laag van informatie, visuele elementen en objecten over de bestaande wereld aangebracht. Je kunt door gebruik van (AR) op je telefoon meer leren over je eigen leefomgeving, zien hoe dingen gemaakt worden en ontdekken welke techniek er gebruikt wordt in alledaagse objecten. Het is zelfs mogelijk om net als bij Pokémon Go een spel te spelen!

Drie concepten, drie verhalen, drie museumstukken?

Digitaal zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Om uit te vinden op welke manier AR goed werkt starten we op de route tussen station Hengelo en de Gieterij, ROC van Twente. met het testen van drie AR-concepten. Aandacht is er voor makers uit het verleden, heden en de toekomst.

 

1. Verhaal uit het verleden, locatie: industrieplein.
Stork, de eerste multinational van ons land.

Machinefabriek Stork uit Hengelo was een van de eerste multinationals van ons land. Een wereldspeler. Achter het station begon het allemaal in 1868: een bescheiden machinefabriek met grootse plannen. Daarna ging het razendsnel en veroverde Stork de wereld, van Amsterdam tot Cuba. In samenwerking met Stichting Storkiaan komt dit verhaal tot leven.

 

2. Verhaal in het heden, locatie: parkeerplaats ROC.
De industrialisatie van het bouwproces.

De bebouwde omgeving is sterk aan het veranderen. De vraag naar woningen, nieuwe technologieën, robotisering en een groot tekort aan vakmensen heeft invloed op onze bouwprocessen. Bouwconcern Van Wijnen gaat ontwikkelen in Hart van Zuid: onder andere op het huidige parkeerterrein van het ROC van Twente komen woningen. Hand- en vakwerk maakt daarbij steeds vaker plaats voor ‘prefab’ (voorgefabriceerde) oplossingen. In dit verhaal meer over hoe zo’n bouwproces er eigenlijk uit ziet.

3. Verhaal over de toekomst, locatie: hoek industriestraat/Lansinkesweg.
De zeven werelden van de techniek.

In alle facetten van onze samenleving is techniek onmisbaar en bepalend voor onze groei en welzijn. Techniek en technologie is letterlijk overal. Met de zeven werelden van techniek wordt er aandacht geschonken aan de mogelijkheden in de techniek. Samen met positieve ervaringen van studenten, toekomstdromen en projectvoorbeelden wordt de grote wereld van de techniek voor veel meer mensen interessant.

 

De komende tijd worden de bovengenoemde AR-concepten met studenten en andere groepen getest en verbeterd. En als er ruimte is om fysiek ook iets nieuws toe te voegen, dan is het simpel: doen! Wel in overleg met de gemeente natuurlijk ;-)

Lees ook het bericht Testfase applicatie techniekroute gestart.  

Heb je zelf een verhaal over techniek of technologie dat je wilt delen? Neem vooral contact met ons op. Mail naar info@techniekroutehengelo.nl.